• Domov

Prispevki

Odpravimo ali preprečimo nastanek žuljev

V tem tednu je napočil čas prisilne »rekreacije« na zasneženih površinah okrog hiš in blokov. Mnogi smo prijeli za lopate in pričeli z odmetavanjem snega, pri tem pa pridelali tudi kak žulj ali dva. Zato se bomo tokrat posvetili prav žuljem in pogledali, kako jih preprečimo ali čim prej pozdravimo.

Žulj (tyloma) je  zadebelitev rožene plasti pokožnice ali mehur kože zaradi dalj trajajočega mehaničnega pritiska. Največkrat žulje dobimo zaradi nerazhojenih čevljev ali kampanjskega fizičnega dela, ko koža na naših rokah še ni zadosti prilagojena na povečan fizični napor. Ne moremo pričakovati, da bo naše telo po večletnem pisarniškem delu brez težav sprejelo večnevno prekladanje zidakov ali pa kopanje temeljev. Tudi s pomladanskim delom na vrtu pogosto pridelamo kak žulj ali dva.

Razdražena koža se najprej vname in prične boleti. Koža pordeči in postane na otip vroča. Nato se pod belkasto plastjo kože razvije mehur, ki je napolnjen s prozorno tekočino. V kolikor nadaljujemo z delom mehur poči, koža pa lahko tudi zakrvavi. 

Nekateri mehur predrejo, spet drugi ga pustijo nedotaknjenega, da poči sam. Priporočljivo je, da kožo okrog mehurja očistimo, razkužimo in namažemo z zdravilnim oljem za katerega najdete recept na spodnji povezavi. Prekrijemo ga z obližem in pustimo telesu, da prične s postopkom celjenja. V kolikor mehur predremo ali pa poči sam, predel razkužimo, da se v kožnem žepu ne naberejo mikrobi. Ko smo predel dobro očistili, ga namažemo z zdravilnim oljem ter zaščitimo z obližem. 

V obeh primerih obliž čez noč odstranimo. Tako koži omogočimo dihanje in sušenje. Zjutraj predel ponovno očistimo, namažemo in ponovno zaščitimo z obližem. 

 

V kolikor imamo težave s cirkulacijo ali diabetesom, moramo poiskati strokovno pomoč. V takih primerih je lahko zdravljenje žulja izredno težavno, dolgotrajno in zapleteno.

 

Sorodni pripravek:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt