• Domov

Prispevki

Preprečevanje in zdravljenje preležanin z aromaterapijo

Preležanina ali dekubitus je odmrtje tkiva zaradi neprestanega pritiska, ki zapre krve žile v podkožju. Tkivo brez dotoka sveže krvi odmre. Najpogosteje do tega pride na predelu križnice in trtice zaradi dolgega ležanja. Nastanek preležanine lahko preprečimo in zdravimo tudi z aromaterapevtskimi pripravki na povsem naraven način.

Normalno in zdravo tkivo je dobro prekrvavljeno, kri pa neprestano dostavlja celicam v tkivu kisik in druge hranljive snovi. V kolikor se dotok krvi do tkiv prekine za več kot tri ure, celice prično odmirati. Tako lahko pride do poškodbe kože, podkožja in pogosto tudi mišic. Najpogostejši vzrok za zaustavitev prekrvavitve je dolgotrajen stisk tkiva med podlago in kostmi pri ležanju. Naše telo se med spanjem neprestano premika in tako spreminja točke pritiska tkiva na podlago, vendar pa tako ni pri vseh ljudeh. Starejši in oboleli se le s težavo premikajo in tako ne omogočijo krvi, da bi odtekala skozi podkožne vene, na katera pritiska sila telesne teže. Pod telesno težo se vene dobesedno zaprejo, v njih posledično naraste krvni tlak, pride do edemov v koži, pomanjkanja kisika in naposled do odmrtja dela kože, podkožja in celo mišic. Podkožno maščevje ta učinek sicer ublaži, vendar pa so rizični tisti predeli telesa, ki niso tako dobro podloženi. Med take sodi križnični predel, na katerega pritiska celotna teža medenice, ko ležimo na hrbtu.

Preležanine najpogosteje dobijo starejši ljudje, ljudje po kapi, diabetiki in ljudje s poškodbami hrbtenjače. Občutek bolečine telo prisili k spremembi položaja, pri ljudeh, ki ne čutijo bolečine, pa se to ne zgodi. Med tvegano skupino spadajo tudi suhi ali podhranjeni ljudje, ki imajo izredno malo podkožnega maščevja. 

Ko je tkivo stisnjeno med podlago in kostjo se prepreči odtok krvi skozi podkožne vene. V njih posledično naraste krvni tlak, pride do edema kože, hiperemične hipoksije in naposled do odmrtja dela kože.  Koža postane najprej otekla, rdeča, vneta, boleča in tudi srbeča. Kasneje se na koži pojavijo mehurji in okužbe. Koža nato poči, mezeti, vidimo pa lahko tudi globlje sloje kože. Pride lahko tudi do nekroz. Na koncu se rana globi tako, da se razkrije tudi maščobno in mišično tkivo, v najhujšem primeru tudi kost. Na tej končni točki imamo težavo z okužbo, ki se nikakor ne more ozdraviti. 

Najbolj pomembno je, da preležanine preprečimo. Redno nadziramo najbolj pereče dele telesa (pete, križnični predel, lopatice, komolce), zmanjšujemo pritisk, se izogibamo trenju na prizadeta mesta, lokalno negujemo kožo in osebo redno obračamo, da nadomestimo izostalo funkcijo telesa in s tem razbremenimo stične točke telesa s podlago. V kolikor opazimo rdečino na koži, ki ne izgine tudi po več ur, moramo takoj ukrepati. Preventivno in kurativno lahko ukrepamo tudi s spodnjimi aromaterapevtskimi pripravki. V kolikor pa se je stanje že poslabšalo in je koža že počila, pa moramo takoj obiskati zdravniško pomoč.

 

Sorodni pripravki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt