• Domov

Prispevki

Vlaženje občutljive kože

Za ljudi z občutljivo kožo sta najtežja letna časa jesen in zima. Koža postane rdeča, razpokana in srbeča, ko se zrak ohlaja in suši. Dermatologi še nimajo enotne definicije za občutljivo kožo, saj je vzrokov za takšno kožo nešteto. Na splošno velja, da je koža občutljiva takrat, ko se hitro vname ali razdraži. Kar 50% žensk in 40% moških ima občutljivo kožo. Od tega 10% žensk in 5,8% moških trdi, da imajo izredno občutljivo kožo. Kozmetične in farmacevtske družbe to statistiko poznajo izredno dobro. Na te številke so se odzvale s specializiranimi izdelki, s katerimi so preplavile to tržno nišo. Ljudje z občutljivo kožo skrbno izbirajo kozmetične izdelke in so zanje pripravljeni plačati več, vendar pa mnogim ti izdelki za občutljivo kožo prej škodijo kot koristijo. Suha koža je nagnjena k izbruhom kontaktnega dermatitisa, za katerega so vzrok različni alergeni in iritanti. 

Zato smo za vas izbrali nekaj nasvetov za vzdrževanje zdrave in navlažene občutljive kože tudi v najslabšem vremenu.

 

Sprememba navad v kopalnici

Vlaženje občutljive kože se prične že pod prho. Pogosto prhanje, prhanje z vročo vodo in uporaba agresivnih gelov poškoduje lipidni sloj kože. Ta sloj je še posebno pomemben pri občutljivi koži, saj jo ščiti pred vplivi okolja. 

Po kopeli kožo osušimo nežno in previdno. Z grobim brisanjem lahko kožo še dodatno razdražimo. Sledi nanašanje hidratantne kreme ali losijona. Pomembno je, da hidratantno kozmetično sredstvo nanesemo na še vedno rahlo vlažno kožo. Hidratantna kozmetična sredstva vsebujejo vlažilce, ki nase vežejo vlago in jo držijo na površini kože. Od tam koža vsrka toliko vlage, kolikor je dejansko potrebuje.

 

Previdno z milom

Komercialna mila in geli lahko resno poškodujejo občutljivo kožo. Vsebujejo namreč detergente, umetne penilce, alkohole, antibakterijska sredstva in parfume, ki kožo izsušijo, odstranijo lipidni sloj, še dodatno razdražijo ter povzročajo alergične reakcije. Uporabljati moramo naravna domača mila in čistilne losijone in kreme. 

 

Izogibajmo se parfumom

Kozmetične in farmacevtske družbe s parfumi dosežejo čist, svež in psihološko ustrezen vonj izdelka. Kozmetični izdelek ima lahko svež vonj po cvetličnem polju, vendar pa ti parfumi izredno slabo učinkujejo na občutljivo kožo. Dermatologi so si edini, da so parfumi eni glavnih krivcev za draženje občutljive kože. Nikakor pa ne smemo enačiti sintetičnih vonjev z eteričnimi olji, ki so naravnega izvora in ob pravilni uporabi kože navadno ne dražijo. 

Zato moramo izbrati takšno hidratantno sredstvo, ki ne vsebuje sintetičnih dišav. Izogibati se moramo tudi »neodišavljenim« izdelkom, saj tudi ti vsebujejo vonje za nevtraliziranje vonja sestavin v samem izdelku. Najbolje je, da pregledamo seznam sestavin na primarni ali sekundarni ovojnini. V kolikor je med sestavinami »fragrance« ali »perfume«, izdelka ne uporabimo za nego občutljive kože.

 

Konzervansi

Poleg sintetičnih parfumov med pogoste alergene in iritante sodijo tudi konzervansi. Vsak izdelek, ki vsebuje vodo, mora vsebovati tudi konzervans, saj drugače ne more ostati mikrobiološko stabilen daljši čas. Drugače je pri doma pripravljeni kozmetiki, ki jo naredimo  v manjših količinah in porabimo v tednu ali dveh. Najbolj pogoste konzervanse so znanstveniki povezali z alergijami in v primeru parabenov tudi z rakastimi obolenji. 

 

Preverjajmo sestavine na ovojnini

Prebiranje sestavin na ovojnini ni preveč zabavno početje, vendar lahko na takšen način izločimomalergene in iritante, na katere slabo odreagira naša koža. Vse sestavine morajo biti navedene v skladu z mednarodno nomenklaturo kozmetičnih sestavin (INCI). V kozmetičnih izdelkih za vlaženje kože glavne aktivne snovi spadajo med emoliente in humektante. Emolienti so snovi, ki nadomestijo osiromašen lipidni sloj. Med takšne sodijo lanolin, mineralna olja, rastlinska olja, rastlinska masla in parafin. Humektanti so snovi, ki privlačijo vlago in jo vežejo na površino kože. Med najbolj pogoste in tudi povsem naravne sodi rastlinski glicerin. Na žalost pa je tako, da najdemo v hidratantnih kozmetičnih izdelkih tudi takšne emoliente in humektante, ki povzročajo alergične reakcije pri ljudeh z občutljivo kožo.

 

Oznaka »hipoalergeno«

Mnogi ljudje z občutljivo kožo najraje sežejo po kozmetičnih izdelkih, ki nosijo oznako »hipoalergeno«, saj sklepajo, da ti izdelki ne vsebujejo ali pa vsebujejo manj alergenov. Nihče pa ne določa kdaj lahko proizvajalec uporabi trditev hipoalergeno na kozmetičnem izdelku. To je le reklamna poteza proizvajalcev, ki želijo določeno prednost na tržišču. Ljudje z občutljivo kožo morajo biti pozorni tudi pri teh izdelkih, saj pravzaprav niso nič boljši od tistih brez oznake.

 

Naravno ni nujno tudi najboljše

Tudi naravni izdelki so lahko izredno problematični za občutljivo kožo, saj tudi ti lahko vsebujejo vrsto alergenov. Alergeni se skrivajo v naravnih sestavinah, najbolj pa moramo biti pozorni na olje grozdnih pešk, avokado, kumaro, mleko, med, pivo in nekatera eterična olja (največkrat citrusi in začimbnice). Ljudje smo lahko alergični na povsem različne naravne stvari in tako je tudi z naravnimi sestavinami v naravnih kozmetičnih izdelkih. Zadnja raziskava s področja otroške dermatologije je pokazala, da ima največ otrok z občutljivo kožo težaje z ovsenim oljem. 

 

Zvišajmo vlago

Občutljiva koža ne mara suhega in vlažnega vremena. Zato ji moramo pomagati tudi tako, da dodatno vlažimo prostor. Na trgu obstaja izredno veliko vlažilcev, najbolj cenjeni pa so ultrazvočni s steklenim hranilnikom vode, ki jih potem uporabimo tudi za aromaterapijo. Ne smemo pa pozabiti na redno menjavanje vode in čistočo. Kaj hitro lahko postanejo vir bakterij.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt