• Domov

Prispevki

Vlaženje suhe kože

Kseroza (xerosis) pomeni dermatološko suho kožo. Koža izgublja vlago skozi poroženelo plast (stratum corneum). Ta zunanja plast kože je sestavljena iz sloja odmrlih kožnih celic, ki igrajo vlogo zaščitnega sloja, na površini katerega je zaščitni lipidni sloj. Lipidni sloj ustvari plast sebuma, ki ga izločajo žleze lojnice, vendar pa je izredno neobstojen in ga lahko z lahkoto speremo s površine kože. 

Poroženela plast brez lipidnega sloja ne more zadržati vlage in zato postane suha. V kolikor se stanje ne izboljša, lahko pride do srbeče in razdražene kože. Koža lahko razpoka in se lušči. 

 

Hitro iz vode

V kolikor je naša koža suha, se moramo izogibati dolgega zadrževanja v vodi. Seveda ne moremo v celoti črtati tuša ali sproščujoče aromaterapevtske kopeli, definitivno pa jo moramo skrajšati. Voda odstrani lipidni sloj kože in tako omogoči izhlapevanje vode iz njene površine. Vroča voda in agresivno milo zadevo samo še poslabšata. Zato moramo poskrbeti, da med umivanjem odstranimo kar najmanj lipidnega sloja. To naredimo s kratkim tuširanjem z mlačno vodo, namilimo pa le kritične predele (genitalije in podpazduhe).

 

Pravi kozmetični izdelek za vlaženje

Na tržišču najdemo širok izbor hidratantnih kozmetičnih izdelkov, vsak od njih pa ponuja svojo čudežno rešitev. Na srečo pa ne potrebujemo diplome iz dermatologije za pravo izbiro. Vedeti moramo samo nekaj preprostih lastnosti okluzivov in humektantov, dveh vrst vlažilcev.

Okluzivni vlažilci preprečujejo izhlapevanje vlage iz kože tako, da na njeni površini ustvarijo nepropustno plast. Narejeni so iz mineralnih olj ali silikonov in zato pogosto mašijo pore, dražijo kožo in povzročajo različne izpuščaje. Pri mastni in občutljii koži se tako ne obnesejo najbolje, vendar pa se pri ostalih vrstah kože veliko bolje. Še posebno dobro se obnesejo pri suhi koži, saj preprečujejo izlapevanje vode z njene površine.

Humektanti so primerni za suho vendar hkrati tudi mastno kožo. So narejeni iz sestavin na vodni osnovi in ne vsebujejo veliko olj. Vsebujejo pa snovi, ki iz okolja vežejo nase vlago in jo tako neprestano dovajajo na površino kože in jo tako vlažijo. Med take snovi sodi rastlinski glicerin, mlečna kislina, sorbitol in alfahidroksilne kislone.

 

Pravi čas za vlaženje

Nikoli ni zares napačen trenutek za vlaženje, venda pa so obdobja, ko naša koža resnično potrebuje vlago. Najbolj pomembno je, da kožo namažemo s hidratantnim sredstvom  takoj po jutranjem umivanju. Obraz le nežno osušimo in na še rahlo vlažno kožo nanesemo vlažilno sredstvo. Tako bo vrhnjica (epidermis) zadržala kar največ vlage. Tudi okluzivi v hidratantnih sredstvih bodo k temu samo še pripomogli.

V kolikor nam čas dopušča, lahko nanesemo hidratantno sredstvo tudi zvečer, po večernem umivanju. Tako bo koža bolje izgledala tudi zjutraj. 

 

Uporaba vlažilca

Suha koža je še posebno problematična pozimi. Pozimi namreč prižgemo centralo kurjavo, ki ustvari v prostoru suh in vroč zrak. V suhem tudi hidratantni izdelki ne morejo delovati, saj od nikjer ne morejo pritegniti vlage. Zato je izredno pomembno v prostoru vzdrževati primerno vlago z uporabo vlažilca. Primerni so ultrazvočni, v njih pa lahko nakapamo tudi nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja. V kolikor ga nimamo, se lahko znajdemo tako, da bombažno krpo prepojimo s hidrolatom in jo damo na radiator. Zraven bomo imeli tudi malo aromaterapije. 

 

Nega oči, vratu in dekolteja

Večina uporablja vlažilna sredstva na obrazu in po rokah. Največkrat pa ljudje pozabijo negovati predel okrog oči, vratu in dekolteja. Koža na teh predelih je tanjša in veliko bolj občuljiva. Vsebuje izredno malo žlez lojnic in se zaradi tega tudi hitreje izsuši. Zato moramo bii pi negi teh delov še posebno previdni in darežljivi z vlago.

 

Vlažilna sredstva z UVA in UVB zaščito

Sonce počasi vleče vlago iz povrhnjice, daljša izpostavljenost sončnim žarkom pa poleg suhe kože povzoča tudi hitrejše staranje kože. Mnoga hidratantna kozmetična sredstva že vsebujejo zaščitne filtre, zato je samo od našega žiljenjskega stila odvisno, kako visok faktor zaščite potrebujemo.

 

Vlaženje preko eksfoliacije

Pri mlajših ljudeh se rožena plast pokožnice zamenja vsaka dva tedna, z leti pa se to obdobje občutno podaljša. Pri suhi koži je ta proces še bolj izrazit, odmrle kožne celice pa dlje ostajajo na površini. Zato je izredno pomembna eksfoliacija z luščili, ki bodo poroženelo plast pokožnice odstranili. Zavedati se moramo, da s tem ne bomo odpravili težav s suho kožo v celoti in takoj. Kseroza sega v globlje plasti kože. Kljub vsemu pa z luščili odstranimo plast odmlih kožnih celic in s tem omogočimo vlagi dostop do živih kožnih celic. Veliko olje bodo delovali tudi lažilci, saj bodo jih ne bodo obirale odmrle kožne celice. 

 

Aromaterapija

Tako kot pri ostalih kožnih stanjih ali obolenjih si lahko tudi tu pomagamo z eteričnimi olji. Izbiramo lahko med eteričnimi olji vrtnice, rožmarina in geranije, ki delajo čudeže. Poprova meta pospeši izločanje sebuma, kamilica in sivka pa odstranita posledice. Eterična olja vmešamo v doma pripravljeno kremo, kremi pa lahko dodamo naravni rastlinski glicerin, ki deluje kot vlažilec.

 

Poznavanje lastne kože

Lastno telo in s tem tudi naš največji organ, kožo, moramo poznati najbolje. Na okolico se odziva izredno različno, prav tako pa tudi na snovi, ki jih nanesemo na kožo. V vsakem primeru je najbolje, da se odločimo za naravne izdelke brez sintetičnih sestavin. Brez hidratantnih kozmetičnih sredstev pa nikakor ne bo šlo.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt