• Domov

Prispevki

Vlaženje mastne kože

Koža postane mastna zaradi prekomernega izločanja sebuma v žlezah lojnicah. Sebum neguje in mehča kožo ter lase in dlake po celem telesu. Največ žlez lojnic je v koži na obrazu, prsnem košu, ramenih in zgornjem delu hrbta. Posledica prekomernega izločanja sebuma  se uradno imenuje seboreja (seborrhoea), vidna pa je kot masten lesk kože in las pore pa so vidno povečane. Koža postane mastna že v eni uri po čiščenju. Zaradi prevelike količine sebuma, odmrlih kožnih celic in bakterij pa lahko nastanejo tudi akne, vendar pa to ni nujno.

Logična rešitev bi potem bila, da s površine kože odstranimo ves sebum. Tako bi natedili več škode kot koristi, saj bi odstrnili tudi ves zaščitni lipidni sloj kože. Optimalno bi bilo, da odstranimo le odvečno količino sebuma, preostala pa bi potem opravila svojo nalogo, vendar pa je to izredno težko doseči, saj so kozmetični izdelki za mastno kožo tudi izredno agresivni in kožo tudi izsušijo. To, da mastna koža ne potrebuje vlaženja, je navaden mit, saj izsušena koža izloča še več sebuma. 

Hidratantni kozmetični izdelki med kožo in okolico naredijo mejo ter v koži zadržujejo in ji tudi dovajajo vlago. Cilj je kožo navlažiti brez dodatnega oljenja. Zato se bomo tokrat posvetili vlaženju mastne kože.

 

Okluzivi, humektanti in emolienti

Vlažilna kozmetična sredstva vlažijo in gladijo kožo. Na tržišču jih je več vrst, v glavnem pa jih razdelimo na izdelke, ki zaklenejo vlago v koži, zgladijo kožo ali pa privlačijo vlago na samo kožo.

Okluzivi in emolienti zmehčajo ter zgladijo kožo. Okluzivi vsebujejo parafin, lanolin, silikone in kolagen, ki na koži naredi neprepusten film, ki prepreči uhajanje vlage iz kože.

Emolienti so olja in lipidi, sem pa sodijo tudi stearinska kislina in esencialne maščobne kisline, ki pozdravijo in zgladijo kožo. Kremasti vlažilci so boljši emolienti. 

Humektanti, kot so pantenol, urea in glicerin, nase vežejo vlago iz okolja in jo dovajajo na površino kože. 

Večina vlažilcev vsebuje različno kombinacijo humektantov, okluzivov in emolientov, da kar najbolje vlažijo kožo in izboljšajo njeno teksturo. Za mastno kožo moramo izbrati takšne vlažilce, ki ne vsebujejo veliko okluzivov, saj so le-ti lahko mastni in težki. Že tako velika količina sebuma ostane ujeta na površini. 

 

Piling

Redko pomislimo na mrtve kožne celice. Vsepovsod so, saj naše telo vsakih 15 do 45 dni odvrže zunanjo plast kože. Zakaj je ta mrtva plast kože pomembna? Ta plast odmrlih kožnih celic naredi kožo medlo in luskasto. V kolikor se odmrle kožne celice pomešajo še s sebumom in bakterijami, pa se lahko razvijejo tudi akne.

Na srečo lahko materi Naravi pomagamo z rednim tedenskim pilingom, vendar pa moramo biti tudi pri tem previdni. Pilingov ne smemo uporabljati na aknasti, občutljivi, razdraženo, opečeni, starejši, stanjšani koži ali na koži s povečanimi kapilarami. Na tržišču so tudi hidratantni pilingi, ki vsebujejo glikolno, mlečno, salicilno in druge alfahidroksi  (AHA) kisline. Te kisline zmehčajo in odstranijo odmrle kožne celice. Prav tako pa zmanjšajo delovanje žlez lojnic, ki tako izločijo manj sebuma. 

 

Lahki kozmetični izdelki brez olja

Najbolj primerni hidratantni kozmetični izdelki za mastno kožo so lahki, nekomedogeni in brez olj. Goste in težke kreme niso primerne za mastno kožo. Vsebujejo lahko tudi snovi, ki kožo matirajo in antimikrobna sredstva, ki preprečujejo nastanek aken. 

 

Očisti, pozdravi in navlaži

Nega mastne kože je izredno zahtevna, še posebno takrat, ko imamo opraviti s kozmetinimi izdelki, ki kožo tudi izsušijo. Za čiščenje kože uporabimo blago domače oljčno milo, ki vsebuje veliko naravnega rastlinskega glicerina. Naj spomnimo, da rastlinski glicerin nastane sam od sebe med umiljenjem trigliceridov, le-teh pa je v oljčnem olju izredno veliko. Nato kožo nežno osušimo in na kožo nanesemo antibakterijsko sredstvo, ki bo preprečevalo nastanek aken. Tu nam pridejo prav izdelki z eteričnimi olji, ki delujejo antibakterijsko. Na koncu pride na vrsto lahek hidratanten losijon, ki bo kožo navlažil in pomiril razdraženo kožo. Vsebuje naj rastlinski glicerin, ki bo nase vezal vlago iz okolice in kožo tako neprestano vlažil.

Hidratanten losijon nanašamo nežno. Najprej namažemo lica s potegi od sredine obraza proti uhljem. Gibi so od nosu proti lasišču tudi okrog oči in med obrvmi. Čelo in vrat namažemo z napičnimi gibi od spodaj navzgor. Hidratanten losijon nanesemo na obraz po vsakem umivanju obraza, vsaj dvakrat dnevno.

 

Prilagoditev letnim časom

Kar deluje dobro v vročih in vlažnih poletnih mesecih ne bo delovalo v mrzlih in suhih zimskih. Količino hidratantov prilagajamo temperaturi in vlažnosti. Pozorni moramo biti tudi na hormonalne spremembe, zdravila ipd.

 

Kombiniranje hidratantne in sončne kreme

Optimalna nega kože vključuje tako vlaženje, kot tudi zaščito pred sončnimi žarki. Izsušena in zagorela koža se hitreje postara. Zato moramo ravnati preventivno, ne glede na vrsto kože. Ljudje z mastno kožo so nagnjeni k aknavosti, takšno kožo pa moramo še posebej skrbno ščititi pred škodljivimi sončnimi žarki. Zdravila za zdravljenje aken vsebujejo tudi retinoide, ki kožo naredijo občutljivejšo na UV svetlobo. Najbolje je, da uporabljamo vlažilne in brezoljne losijone, ki že vsebujejo UVA in UVB filtre. 

 

Hlajenje

Vroča voda odstrani lipidni sloj s površine kože in kožo izsuši. To tudi pri mastni koži ni priporočljivo. Rezultat takšnega »razvajanja« je hudo izsušena koža in pogosto aknasta koža.

Telo se na vodo, ki ima več kot 37,8°C, odzove z ohlajanjem. Simpatično živčevje razširi krvne žile, posledica tega pa je pospešeno izhlapevanje vode s površine kože. Da, potimo se tudi v vodi! Obraz umivamo z mlačno vodo in največ minuto ali dve. 

 

Uporaba neagresivnih izdelkov

Mastna koža mnogim ljudem povzroča veliko neprijetnosti, saj je polna aken, nečistoč, velikih por in se sveti. Kljub mnogim negativnim čustvom pa je le del našega telesa in kot vse druge napake moramo sprejeti tudi to. Zato jo moramo negovati izredno skrbno, pri negi pa moramo uporabljati neagresivne izdelke. Izsuševanje samo še spodbudi lojnice, da prično še bolj agresivno proizvajati sebum. 

Priporočljivo je, da se odločimo za naravne izdelke brez sintetičnih kemikalij, nekaj izmed njih pa lahko pripravimo kar sami doma. Vsekakor se moramo izogibati parfumom, salicilni kislini, benzoilnemu peroksidu, alkoholu, agresivnim pilingom in sintetičnim barvilom. 

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt