Naredite življenje dišeče

Darovi aromaterapije

Že od leta 2007

Sveže, narejeno iz najboljših sestavin
Najnovejše novice iz sveta aromaterapije

 • Delovanje eteričnih olj na človeško telo

  Eterično ali esencialno olje predstavlja dušo rastline z zdravilno močjo, ki nam je pripravljena pomagati in služiti.

  Preberi več
 • Načini pridobivanja aromatičnih snovi iz rastlin

  Eterična olja in hidrolate lahko pridobivamo tudi doma z vodno ali parno destilacijo.

  Preberi več
 • Pripravki

  Recepti za domače aromaterapevtske in aromakozmetične pripravke, narejeni samo iz 100% naravnih sestavin.

  Preberi več
100% naravno

100%

Naravno
Demo

100%

Odgovorno
Demo

100%

Celovito

Izbrišimo stres z eteričnimi olji

Izraz, ki ga zasledimo v današnjem tempu življenja sodobnega človeka na vsakem koraku, vendar je za mnoge izredno neotipljiv pojem. Za nekatere tudi vsakodnevni izgovor, za druge povsem stvarno stanje, s katerim se morajo spopadati vsakodnevno. Zato se bomo tokrat posvetili ravno stresu in poiskali načine, kako se spopasti proti njemu z aromaterapijo. 

Stres je stanje organizma pod vplivom močnih oziroma dolgotrajnih dražljajev, na katere organizem ni prilagojen in za katero je značilno nespecifično aktiviranje osi hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza, kar lahko omogoči prilagoditev organizma ali pa vodi v bolezen ali morebitno smrt. Nespecifičen odgovor na dražljaje oziroma stresorje se lahko odraža na različnih nivojih, od spremembe v delovanju žlez, kože ali sprememb na področju psihe. 

Walter B. Cannon je že leta 1896 pričel preučevati stres na psih. S fluoroskopom je preučeval delovanje prebavnega trakta pri psih. Opazil je, da v stresnih okoliščinah pasja prebavila prenehajo delovati. Stresorji sprožijo hormone nadledvične žleze v telesu tako, da se hormonalno ravnovesje v celoti poruši, posledice pa predstavljajo stres. V svojih strokovnih člankih je tako omenjal odziv »boj ali beg«, ko se živo bitje znajde v ogrožujoči situaciji. Na situacijo se odzove z bojem ali begom.

Kanadski znanstvenik Hans Selye je opazil pri kroničnih bolnikih podobne znake, ki pa niso bili povezani z njihovo osnovno boleznijo. Selye je to povezal s stresom, svojo hipotezo pa je želel z raziskavami na podganah tudi dokazati. Podgane je izpostavil različnim fizikalnim stresorjem in opazil pri njih različne bolezenske znake. Pri nekaterih so se povečale žleze, skrčil priželjc in bezgavke ter razvile razjede na želodcu. Selye je tako razvil teoretični tristopenjski model stresa, ki ga je poimenoval splošni adaptacijski sindrom, sestavljajo pa ga alarm, odpor in izčrpanost. Stres pa je tudi povezal z kortizolom, kortikosteroidnim hormonom, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze. Med stresom je tega hormona v telesu več, hormon pa povzroči povečano količino glukoze v človeškem telesu.

Stres v človeku je vedno posledica interakcije med samim človekom in njegovim okoljem. V telesu obstaja neka normalna raven odpornosti na dražljaje, vendar pa imamo vsi ljudje določen prag, ko preidemo v stanje stresa. Tveganje za nastanek stresa je odvisno tudi od osebnih, medosebnih in socialnih spremenljivk. Tako lahko postanejo stresorji tudi življenjske spremebe ali življenjski dogodki, ki bremenijo prilagoditvene zmožnosti ter zahtevajo psihološke in fiziološke napore. Takšni dogodki imajo povprečno oceno, ki poveč, kakšna je stopnja zahtevnosti prilagoditve na posamezno spremembo, ocene pa so od 11 pa vse do 100. 

V kolikor v enem letu naberemo več kot 200 točk, imamo v naslednjem letu 50% možnost za nastanek bolezni, ki so povezane s stresom, pri več kot 300 točkah pa je ta verjetnost že pri 75%.

Prvih deset najbolj stresnih življenjskih dogodkov in njihove ocene:

 • smrt zakonskega partnerja — 100,
 • razveza — 73,
 • ločitev — 65,
 • zaporna kazen — 63,
 • smrt bližnjega svojca — 63,
 • telesna poškodba ali bolezen — 53,
 • poroka — 50,
 • odpustitev z dela — 47,
 • zakonska sprava — 45,
 • upokojitev — 45.

Tako model stresa, ki temelji na odzivu, kot tudi model stresa, ki temelji na dražljaju, ne namenjata pozornosti psihološkim procesom ali individualnim razlikam. Ljudje, ki se soočijo s stresorjem, stresor vrednotijo, vrednotenje pa bo določa njihove čustvene in vedenjske reakcije. Stres je tako poseben odnos med posameznikom in okoljem, ki ga posameznik zaznava kot obremenjujočega, ki presega njegove zmožnosti in ki ogroža njegovo blagostanje. Tako je vse v našem okolju potencialno stresno, stopnjo ogroženosti pa določi vsak posameznik sam. 

Stres tako lahko povzroči stresor, torej vsak dražljaj, ki ga posameznik zazna kot obremenjujočega, ki presega njegove zmožnosti in ki ogroža njegovo blagostanje. Znanstveniki so si edini, da je zmerna meja stresa normalen odgovor organizma na okolje, stres pa lahko povzročijo pozitivni in negativni dražljaji. S stresom povezane bolezni so posledica prekozmernega in  dlje trajajočega stresorja, dandanes pa prevladuje prepričanje, da  je kar 80-90% bolezni povezanih s stresom, stres pa je tudi genetsko pogojen. 

Na naše telo in na dojemanje dražljajev kot stresorjev lahko vplivamo tudi z eteričnimi olji. Sinergije pa ustvarjamo glede na posamično vrsto stresorjev.

Okoljski stres povzroči onesnaženje okolja s svetlobo, zvokom, vonjem, prenatrpanostjo ipd. V primeru takšnih stresorjev lahko izbiramo med eteričnimi olji bergamotke, cedrovine, ciprese, bazilike, geranije, koriandra in rimske kamilice. 

Kemični stres povzročijo navadno snovi, ki jih v prevelikih količinah vnašamo v telo. Med takšne stresorje sodijo kava, hitra hrana, protibolečinska zdravila, antibiotiki, cigareti, hlapi barvil ali lepil ipd. V primeru takšnih stresorjev lahko izbiramo med eteričnimi olji geranije, grenivke, limone, pačulija, petitgraina, rožmarina, sivke in žajblja.

Fizični stres predstavlja vsak prekomeren fizični napor telesa, ko želimo v kratkem času doseči preveč. Med takšne stresorje sodi tudi pretiravanje na delovnem mestu, prekomerna telesna aktivnost, dolga vožnja brez počitka ipd. V primeru takšnih stresorjev lahko izbiramo med eteričnimi olji bergamotke, geranije, janeža, majarona, rimske kamilice, rožmarina, sivke in timijana.

Duševni stres povzroči predvsem prekomerna obremenitev z različnimi miselnimi procesi. Sem spadajo priprave na izpit, obremenjevanje z nedoseganji ciljev na delovnem mestu, brezposelnost, finančne težave ipd. V primeru takšnih stresorjev lahko izbiramo med eteričnimi olji bazilike, bergamotke, geranije, grenivke, kardamoma, pačulija, sandalovine in sivke. 

Čustven stres povzročijo težave v odnosih, starševska krivda, razveza, smrt družinskega člana, poroka ipd. V primeru takšnih stresorjev lahko izbiramo med eteričnimi olji bazilike, bergamotke, geranije, kardamoma, palmarose, sandalovine, vetiverja in vrtnice.

Stres lahko izvira iz različnih dražljajev, ki jih naše telo spozna kot stresorje, na nas pa lahko vplivajo v različni meri. Stopnjo stresa je potrebno prepoznati in v skladu z njo tudi sestaviti ustrezno sinergistično mešanico eteričnih olj. Z zdravljenjem je potrebno pričeti čim prej, da se ne razvije v kakšno od kroničnih oblik s stresom povezanih obolenj. 

Nivoji stresa:

 1. stopnja — Prične se s preprosto utrujenostjo in se razvije v razdraženost, glavobole in nespečnost.
 2. stopnja — Pojavijo se depresija, anksioznost, bolečine v mišicah, kronične bolečine, trdovratne infekcije, krivda, apatija in nemoč.
 3. stopnja — Pojavijo se različne fobije, obup, povečan občutek krivde in depresija. Telo je izpostavljeno virusnim in bakterijskim okužbam.
 4. stopnja — Telo je na robu in se z zadnjimi močmi poskuša obdržati nad vodo. Pojavijo se nepojasnjene bolečine, težave s srcem, kapi, povišan krvni tlak in razjede na sluznici prebavil. Močno je prizadet tudi imunski sistem. 

Sinergistično mešanico eteričnih olj za boj proti stresu si lahko pripravimo sami. Pri tem moramo upoštevati nivo stresa in med seboj zmešati največ tri eterična olja s seznama. Na spodnjem seznamu so tudi eterična olja označena z zvezdico. Ta eterična olja spadajo med adaptogene, ki poživljajo ali pa pomirjajo. 

 

Stimulansi

Ta eterična olja so izredno koristna pri 2. stopnji stresa, saj motivirajo in stimulirajo, lahko pa jih uporabimo tudi pri drugih stopnjah.

bergamotka koriander geranija*
sivka ingver neroli*
limona* grenivka palmarosa
cipresa rožmarin kardamom

 

Sedativi

Ta eterična olja so izredno koristna pri 1. in 3. stopnji stresa, lahko pa jih uporabimo tudi pri drugih stopnjah. V kolikor zdravimo stres 3. stopnje lahko povečamo koncentracijo.

muškatni orešček žajbelj kamilica
majaron petitgrain neroli*
sivka* geranija* vrtnica
sandalovina limona* vetiver

 

Hipnotiki

Ta eterična olja so izredno koristna za zdravljenje 4. stopnje stresa in so tu zaradi izredno močnega pomirjevalnega učinka. Nekatera eterična olja so izredno redka in jih je težko najti na tržišču, vendar pa so po drugi strani izredno učinkovita.

narcisa maroška vrtnica nagelj
hiacinta hmelj jasmin
vanilija    

Poleg aromaterapije se lahko poslužimo tudi drugih tehnik odpravljanja stresa. V izredno pomoč so nam lahko meditacija, joga, masaža ali kakšne druge oblike vzhodnjaških tehnik psihičnega treninga. Pomaga tudi šport, saj nas ob povečani telesni aktivnosti (pri tem ne mislimo dela!) preplavijo endorfini, ki nam dajo občutek ugodja. Včasih nam pomaga že en dolg sprehod, saj se vse prehitro zalotimo, da dneve in včasih celo tedne preživimo v zaprtih prostorih.  Sonce pospeši tvorbo vitamina D, ki vpliva tudi na delovanje našega imunskega sistema in dobesedno požene kri po naših žilah. 

 

Sorodni članki:

 

ornament

Naša strast

Kako do nas
  • Družbena omrežja

    

  • Kontakt