• Domov

Prispevki

Visok krvni tlak

Z visokim krvnim tlakom se spopada veliko ljudi. To kronično bolezensko stanje v večini primerov ni pojasnjeno oz. zanj ne odkrijemo vzroka, vsekakor pa lahko nanj vplivamo s svojim načinom življenja in tudi z eteričnimi olji.

Visok krvni tlak (hipertenzija, hipertonija) je bolezensko povišanje krvnega tlaka. Gre za kronično bolezensko stanje, ki v 90-95% nastane brez znanega zdravstvenega vzroka, pri preostalih 5-10% pa je posledica kakšne druge bolezni v ledvicah, arterijah, srcu ali endokrinem sistemu.1 Dokazano je, da ljudje z visokim krvnim tlakom umrejo pre. Pride lahko do infarkta, angine pektoris in tromboze. Zaradi visokega tlaka stene arterij otrdijo in postanejo manj prožne, to pa vodi v aterosklerozo, ta pa v bolezni srca in ledvic. Ker v največjih primerih ne poznamo vzroka povišanemu krvnemu tlaku, tudi v aromaterapiji zdravimo direktno simptom. Tudi bolezenski znaki so nespecifični, lahko se pojavi glavobol, utrujenost in rahla vrtoglavica.

Bolnik z visokim krvnim tlakom si mora tlak redno nadzorovati, o tem obvestiti svojega osebnega zdravnika in odstraniti morebitne vzroke, ki so skupaj vodili v to bolezensko stanje. Predvsem se moramo pričeti aktivno posvečati svojemu telesu. Stres, kajenje, debelost, telesna neaktivnost in nepravilna prehrana skupaj vplivajo tudi na visok krvni tlak. Pomembno je, da jemo veliko zelenjave, sadja, rib, oljčnega olja, začimb, čebule, česna in ingverja. Še posebno koristna je surova hrana in prehranski dodatki z veliko vitamina A, C, E, beta-karotena in selena. Izogibati se moramo živalskih maščobam, sladkorju, rafinirani koruzi, rdečemu mesu, mlečnim izdelkom in soli.

Veliko eteričnih olj ima vpliv tudi na srčnožilni sistem, uporabimo pa jih lahko v sproščujoči kopeli ali pa si privoščimo dnevne masaže ali samomasaže, gibi pa naj bodo vedno usmerjeni proti srcu. Masaže naj bodo nežne, z ritmičnimi gibi. Izbiramo lahko med eteričnimi olji žajblja, sivke, ožepka in majarona.

 

Vir:

  1. Wikipedija, http://sl.wikipedia.org/wiki/Hipertenzija

 

Sorodni članki in pripravki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt