• Domov

Prispevki

Blaženje varikoznih ven z aromaterapijo

Le kdo še ni slišal za varikozne vene oz. krčne žile, ki prizadanejo mnoge ljudi v zrelih letih? Tokrat se bomo posvetili ravno njim in odpravljanju posledic na aromaterapevtski način.

V nogah imamo dva, med seboj tesno povezana, sistema ven: globok in plitev, podkožni. Pojav varikoznih ven oz. krčnih žil prizadane ravno podkožne vene. V teh venah pride do okvare venskih zaklopk, kri teče počasneje ali celo zastaja, posledično pa se prično širiti tudi vene. Navzven so vene videti zadebeljene, nepravilnih oblik, podobne svaljkom v podkožju, ki so normalne ali modrikaste barve. Obolenje spremlja pekoča bolečina, nemirnost okončin, otekanje okončin in občutek težkih nog. Pojavi se lahko tudi vnetje, pogostejše pa so tudi poškodbe in varikozne rane.

Splošna masaža lahko poškoduje krhke stene že tako prizadetih ven. Zato se moramo posluževati »enoročnega« načina masaže. Z eno roko primemo nogo v višini gležnja in z drugo roko z nežnimi ter enosmernimi gibi od gležnja proti kolenu vmasiramo masažno olje. Pri tem uporabimo Dnevno masažno olje proti varikoznim venam in Nočno masažno olje proti varikoznim venam. V kolikor je bolezen dedno pogojena, lahko dodamo dnevnemu masažnemu olju še 10 kapljic eteričnega olja poprove mete.

Pred vsako masažo je priporočljivo, da noge nekaj časa namakamo v vodi, po masaži pa jih imamo dvignjene tako visoko, da bodo gležnji nad višino srca. Med samo terapijo je priporočljivo tudi pitje čaja poprove mete. Lahko pa zmešamo 4 kapljice eteričnega olja z dvema žlicama medu, eno čajno žličko te mešanice zmešamo s kozarcem tople vode in vse skupaj popijemo. Na dan je priporočljivo spiti dva takšna napitka.

Poskrbeti moramo tudi za redno praznenje črevesja, saj zaprtje povzroči dodatno obremenitev na venski sistem. Pri kuhi uporabljajmo čim več čebule in česna ter svežega perteršilja. Prav tako je pomembna tudi rekreacija, še posebno daljša hoja, v kolikor pa dlje časa stojimo, noge odpočijemo vedno tako, da se vsedemo in noge privzdignemo nad višino srca.

 

Sorodni pripravki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt