• Domov

Prispevki

Priprava na porod z aromaterapijo

Z eteričnimi olji lahko obogatimo tudi obdobje tik pred porodom in tudi sam porod. Z masažnimi olji tako pripravimo naše telo za zahteven podvig, z eteričnimi olji pa ustvarimo okolje, ki bo delovalo na novorojenčka pomirjujoče in mu vplivalo občutek varnosti.

 

Nega nosečnice v predporodnem obdobju

Od sedmega meseca naprej nosečnice lahko pripravljajo svojo maternico na porod s pitjem čaja iz malinovih listov. Listi vsebujejo snov fragrin, ki zmanjšuje bolečine zaradi raztezanja medeničnih kosti in posledično tudi hrustanca ter mišic. Čaj se pripravi tako, da v kozarec vrele vode vržemo eno čajno žličko posušenih listov maline.

Teden pred porodom je potrebno pričeti z mehčanjem presredka ali perineuma. Presredek je kožno področje med analno in urogenitalno odprtino, ki je pri ženskah izredno pomembno področje ravno med porodom. Pri moških je pregrada široka, medtem ko je pri ženskah ozka le nekaj centimetrov in se lahko med porodom zatrga ali celo pretrga, preventivno pa jo lahko prereže tudi babica, ki tako izvede epiziotomijo. Presredek negujemo z masažnim oljem, ki ga pripravimo iz 5ml mandljevega olja, ki mu dodamo 5 kapljic eteričnega olja maroške vrtnice. Ta sicer skromna količina bo več kot zadostovala. V sedmih dneh pred porodom si je potrebno enkrat dnevno vzeti čas in z oljem nežno zmasirati ta predel, da koža postane prožna.

 

Porodna soba

Po koncu devetih mesecev nosečnosti se v porodni sobi določeno obdobje konča in spet drugo začne. V devetih mesecih se je zgodilo marsikaj, od užitkov ob spočetju, malo manj lepih trenutkov ob jutranjih slabostih in vse do trenutka, ko je otrok ocenil, da je dovolj velik in razvit, da bo ugledal luč sveta. Tudi materino telo se je vseh devet mesecev pripravljalo na ta trenutek, največjo vlogo pa je odigral progesteron, ki je maternico in medenico z vsemi kostmi, mišicami in vezmi pripravil na velik dogodek, lahko pa rečemo tudi veliko delo. Da, porod zahteva veliko od matere in otroka tako, da moramo obema te dolge minute predvsem olajšati. Babištvo je v zadnjih letih naredilo izredno veliko na tem področju in se uspešno odzivalo na potrebe porodnic. Pri lajšanju težav med porodom pa vsekakor lahko pomagamo tudi z aromaterapijo, še posebno bodo porodnice hvaležne za vsak dotik,  ki bo prišel v obliki masaže. Zato je pomembno, da si pred porodom pripravijo primerno masažno olje, kateremu primešajo eterično olje maroške vrtnice ali geranije. Lahko ju uporabijo posamično ali pa skupaj, vendar pa razredčeno z rastlinskim oljem. Z masažno mešanico masiramo predvsem predel hrbta in največ dvakrat predel trebuha, pa še to le med prvim delom poroda.

 

Eterična olja v porodni sobi

Vrtnica sprošča maternico in mehča vezi, ki povezujejo medenične kosti. Deluje tudi antiseptično in rahlo analgetično ter tonizira srčno-žilni sistem.

Neroli dobro deluje na živčni sistem in pripomore k lajšemu dihanju, še posebno med potiskanjem. Njegov pomirjujoč učinek poveča nivo kisika v krvi in posledično tudi v možganih. S tem prepreči, da bi porodnica hiperventilirala.

Sivka pospešuje cirkulacijo, deluje rahlo analgetično in predvsem pomirjujoče. Deluje tudi antiseptično, antivirusno in protivnetno, zdravi odprte rane, njen vonj pa je široko sprejemljiv. Odpravlja tudi glavobole, slabost in šok.

Muškatna kadulja je blaga verzija žajblja, ki se v nosečnosti ne sme uporabljati, vendar pa jo moramo prav tako uporabljati v majhnih količinah. Pomaga dihalom in mišicam maternice in materničnega vratu. Je blagi antiseptik in dejansko pospešuje porod.

Geranija poživlja celotno telo in predvsem cirkulacijo, kar posledično vpliva na dihanje. Dobro vpliva na maternico in njeno sluznico. Koristna je tudi za obdobje po porodu, saj pomaga skrčiti raztegnjeno tkivo, ponovno vzpostavlja ravnovesje v spolnih organih in deluje tudi antidepresivno.

Novorojenčki se izredno dobro zavedajo okolice, ko pridejo iz varnega objema maternice, hkrati pa je dokazano, da zaznavajo okolje tudi iz same maternice. Zaznavajo čustveno stanje matere, zvoke in tudi vonjave, ki jih zazna materin nos. Matere lahko tako že pred samim porodom pripravijo okolje, ki bo novorojenčka pomirjalo in mu vlivalo občutek varnosti.

Nekaj dni pred porodom je priporočljivo, da se nosečnice sproščajo ob sproščujoči in meditativni glasbi in vonjih izbranih eteričnih olj. Isto glasbo in ista eterična olja lahko prinese v porodno sobo.

Eterična olja, ki jih uporabljamo v porodni sobi, morajo biti razredčena, tudi za uporabo v izparilniku. Z izparevanjem ne želimo odišaviti sobe ali celega oddelka, pač pa zgolj nežno očistiti zrak in novorojenčku vzpostaviti varno in mirno okolje. Zato je priporočljivo, da jih zmešamo z vodo, uporabimo v izparilniku ali pa kar na bombažni krpi, ki jo položimo na radiator ali pod vzglavnik. Vsekakor pa se moramo že na začetku pogovoriti z babico. Mnogo babic je podkovanih tudi z znanjem iz aromaterapije in so polne pametnih nasvetov. Vsekakor vam bo pomagala vzpostaviti takšno okolje, ki bo optimalno za novorojenega otroka in za novopečeno mamico.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt