• Domov

Prispevki

Zdravljenje izgorelosti z aromaterapijo

Včasih se zgodi, da krike lastnega telesa preslišimo in se ženemo naprej proti zadanim ciljem in na koncu pristanemo na zadnji plati. Rezultat je popolna izgorelost, ko v našem telesu ni niti trohice energije več in pričnemo se vrteti v začaranem krogu popolčne utrujenosti in nemoči. Pride tudi do psihološkega zloma. Za ponovno vzpostavitev normalnega stanja si lahko pomagamo tudi z eteričnimi olji.

Sodobna družba nas vedno pogosteje sili v delovni ritem, ki ne koristi našemu telesu. Vstajanje ob nečloveških zgodnjih urah, neprestane delovne obveznosti, ki se včasih zavlečejo v pozne večerne ure in cilji, ki so le redko doseženi. Zaradi daljšega samoizčrpavanja pride do izgorelosti, ki ne privede zgolj do splošne utrujenosti, pač pa tudi do psihološkega zloma.

Ko govorimo o znakih izgorelostih se ustavimo pri telesnih, čustvenih in vedenjskih simptomih. Zaradi dolgotrajne obremenjenosti se pojavi telesna izčrpanost, nespečnost, glavoboli, prebavne težave, lahko se pojavi tudi povečanje ali zmanjšanje telesne teže. Prav tako dolgo trajajoče izpostavljenje stresu privede do psihičnih težav, ki se kažejo kot izolacija pred ostalimi ljudmi, družino in prijatelji. Pade delovna učinkovitost in motivacija pri delu, lahko tudi odpor do dela. Pojavi se občutek obupa, žalosti, nemoči in čustvene otopelosti. Posamezniku se spremeni celotno razmišljanje in mišljenje. Pojavijo se znaki depresije, počasno razmišljanje, razdražljivi, nezadovoljni. Nekateri simptomi lahko peljejo tudi v samomor. 1

V takšnem stanju si je izredno težko pomagati, koraki pa morajo biti majhni, vendar odločni. Izredno pomembno je, da pričnemo z aktivnostmi, s katerimi se ponovno napolnimo z energijo. Priporočljiva je rekreacija, saj se z njo telo okrepi in pripravi na povečano delovno aktivnostjo, ojača se tudi srce. Med samo rekreacijo se prično sproščati endorfini, ki nas navdajo s prijetnim občutkom. Pri tem si lahko pomagamo tudi z ustrezno sinergistično masažno mešanico, s katero se namažemo po celem telesu pred samo rekreacijo.

Izredno pomembno je tudi sproščanje. V kolikor si ne moremo vzeti niti 15 minut odmora, lahko enostavno odpremo okno in nekaj časa počasi in globoko zajemamo svež zrak tako, da se nam malo umiri bitje srca. To ponavljamo skozi ves dan. Izreden učinek lahko dosežemo tudi s samohipnozo ali meditacijo. Pripravimo pa si lahko tudi sinergistično mešanico eteričnih olj, ki jo lahko uporabimo v izparilniku, kopeli (4-6 kapljic na kopel) ali pa si pripravimo iz nje masažno olje. To naredimo tako, da na vsak mililiter osnovnega rastlinskega olja dodamo po eno kapljico te sinergistične mešanice eteričnih olj.

Včasih je na prvi pogled videti tako, da si dela ne moremo prerazporediti, se bolje organizirati ali pa delo preložiti na druge. Za to je potrebna trdna volja in na koncu se vedno pokaže rešitev. Dejstvo je, da imamo samo eno telo in njemu moramo dati prednost. Vzemimo telo kot avto, ki je preklopil na rezervo, do bencinske črpalke pa je še daleč. V takem primeru je potrebno voziti pri nižjih vrtljajih in brez nenadnih pospeševanj. Le tako bomo lahko prišli do črpalke na štirih kolesih. Enako je pri našem telesu. Ko telo preklopi na rezervo, se moramo umiriti. Dati mu moramo čas, da se bo ponovno napolnil z energijo in delal brez težav tudi pod večjimi obremenitvami. Pri tem si lahko pomagamo tudi s sinergistično mečanico eteričnih olj, ki jo lahko uporabimo v izparilniku, kopeli za celotno telo (4-6 kapljic na kopel), kopeli za noge (2-3 kapljice na kopel) ali pa si naredimo masažno olje. To naredimo tako, da na vsak mililiter osnovnega rastlinskega olja dodamo po eno kapljico te sinergistične mešanice eteričnih olj.

 

Vir:

  1. Izgorelost, Wikipedija http://sl.wikipedia.org/wiki/Izgorelost

 

Sorodni pripravki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt