• Domov

Prispevki

Parne kopeli za nego obraza

Zeliščne parne kopeli so dobesedno čudežne. Z njimi lahko osiromašeno, podhranjeno, onesnaženo in iztrošeno kožo dobesedno prenovimo od znotraj navzven. Vlažna toplota poram omogoča lažje dihanje in čiščenje. Prav tako dovaja prepotrebno vlago v spodnje kožne sloje, sprošča utrujeno mišično tkivo obraza, pospešuje limfni in krvni obtok ter kožo napolni s kisikom. Svoje pa dodajo tudi zdravilna zelišča in eterična olja, ki se v njih skrivajo.

Obrazne parne kopeli se lahko poslužujejo vsi, z vsemi tipi kože. Izogibati se jih moramo zgolj v primerih hudih izbruhov gnojnih ali cističnih aken, rosacee, od sonca ali vetra opečene kože ter pri popokanih kapilarah.

 

Priprava obrazne parne kopeli

Pred vsako obrazno parno kopeljo obraz temeljito očistimo. Nato zavremo 3 lončke destilirane vode, čiste studenčnice ali čiste deževnice. V kolikor je v receptu tudi kis, ga zavremo skupaj z vodo. V vrelo vodo damo zelišča in pokrijemo lonec za 5 minut. Nato dodamo še ostale sestavine, kot so npr. eterična ali rastlinska olja.

Lonec prestavimo na mesto, kjer bo stal stabilno in tja, kjer bomo lahko brez težav presedeli 10 minut. Nato odstranimo pokrovko, si z veliko brisačo pokrijemo glavo in ramena tako, da z brisačo dejansko naredimo šotor nad loncem. Nad lonec se nagnemo tako, da bomo imeli obraz oddaljen od gladine vode od 20 do 25 centimetrov. Pri tem moramo imeti oči zaprte. Nad vodno paro zdržimo 10 minut in med obrazno parno kopeljo globoko dihamo.

Po desetih minutah si obraz in predel vratu najprej umijemo z mlačno vodo, nato pa končamo z mrzlo. Obrazni parni kopeli lahko sledi še zeliščna maska, v vsakem primeru pa na kožo nanesemo še hranljivo mazilo ali kremo. Izredno dobro se obnese tudi karitejevo maslo, ki bo kožo še dodatno nahranilo in navlažilo.

Preostanek vode in zelišč ne mečimo stran, saj jih lahko še porabimo. Vodo precedimo in jo dodamo kopeli, v kolikor ji nismo dodali kisa lahko z njo tudi zalijemo rože. Iztrošena zelišča pa damo na kompost.

 

Sorodni pripravki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt