• Domov

Prispevki

Zdravljenje depresije z aromaterapijo

Depresija je bolezen, povezana z motenim biokemičnim ravnovesjem v možganih, do katerega privede splet genetskih, osebnostnih in okoljskih dejavnikov. Zboli lahko kdor koli in kadar koli. Statistike pa kažejo, da za njo trpi kar ena od šestih oseb. V vsakem primeru si moramo poiskati strokovno pomoč, bolezen pa si lahko omilimo tudi z aromaterapijo.

Glavni bolezenski znaki depresije so občutki žalosti, breizhodnosti in pesimizma. Človek ne vidi nobenih pozitivnih stvari v radostih življenja, zaznava pa tudi pešanje fizičnih in psihičnih sposobnosti lastnega telesa, utrujenost, izgubo koncentracije, nezmožnost odločanja in pešanje spomina. Izbruhne v jok brez nekega vzroka. Necenjenost in krivda sta pogost spremljevalec depresije, ki prizadetemu pogosto zariše misel: Bolje jim bo brez mene. Samomor tiho preži v ozadju in to je glavni vzrok, da se z depresijo sposademo takoj in z vso resnostjo.

Vsi se spopadamo s trenutki depresije, ki jo razkadi dopust ali prečudovit večer v družbi tesnih prijateljev. V kolikor takšni ukrepi ne pomagajo, je to še en znak hujše depresije. Dodatna indikacija je tudi moteno prehranjevanje in spanje. Prizadeti se lahko prenajeda ali strada, dlje spi ali pa ga muči nespečnost.

Depresija najpogosteje prizadane ravno ambiciozne in delovne ljudi, mlade in stare. Nastopi lahko brez vzroka, v trenutkih vzpona in v trenutku padca. V vsakem primeru pa moramo takoj poiskati ustrezno strokovno pomoč. Za simptomi depresije se lahko namreč skriva kakšno hujše hormonalno obolenje. Z alternativnimi oblikami zdravljenja, vključno z aromaterapijo, pa si zgolj pomagamo med samim zdravljenjem. Naravna zdravila namreč potrebujejo čas za svoje delovanje, pri depresiji pa tega časa nimamo. S strokovnjakom alopatske medicine se lahko zgolj posvetujemo, da nam predpiše blažja zdravila, ki jih nato podpremo še aromaterapevtskimi pripravki, vendar pa se moramo tudi aromaterapije lotiti pod nadzorom izkušenega kliničnega aromaterapevta.

Klinična aromaterapija se spopada z depresijo celostno, s podporo in spodbudo na eni ter s terapevtskim dotikom in eteričnimi olji na drugi strani. Depresivni ljudje le s težavo sprejemajo ljubeč dotik, aromaterapevtska masaža pa lahko preseže tudi to.

Eterična olja s katerimi tradicionalno zdravimo depresijo so: mandarina, rimska kamilica, limona, bergamotka, grenivka, pomaranča, jasin, ylang-ylang, maroška vrtnica, neroli, geranija, smilj, evkaliptus, sandalovina, janež, majaron, sivka, kadilna bozvelija.

Pripravki za klasično zdravljenje depresije:

 

»Jokajoča« depresija

Ljudje, ki jih prizadane takšna oblika depresije v življenju funkcionirajo popolnoma normalno. Izpolnjujejo svoje delovne in domače obveznosti, ljubeče skrbijo za družinske člane in na koncu planejo v neutolažljiv jok, kjerkoli, kadarkoli. Lahko jih spravi v jok pesem, objem zaljubljencev v parku, zaupajoč pogled otroka, lahko tudi preprosta zahvala. To sicer niso znaki klasične depresije, vendar pa je nekaj narobe. Nasmeškov praktično ni več, izostane pa tudi občutek pripadnosti, zaželjenosti. Na žalost pa je največkrat tako, da se vsi ti občutki skrivajo pod dobro zgrajeno masko, le redki pa to tudi opazijo. Vsa nakopičena čustva pripeljejo do zloma, lahko tudi poskusa samomora in hospitalizacije. Bližnji solze zamenjajo za preobčutljivost in ne sprevidijo, da je jok edin način spopadanja z negativnimi čustvi.

Jokajočo depresijo lahko ublažimo ali celo pozdravimo z naslednjimi eteričnimi olji: neroli, rimska kamilica, sandalovina, pačuli, geranija, ylang-ylang in benzoin.

Pripravki za zdravljenje jokajoče depresije:

Vedno pričnemo zdravljenje s šibko mešanico. V kolikor se stanje izboljša, preidemo na blažjo mešanico. V kolikor se stanje izboljša preidemo nazaj na šibko mešanico, če se v dveh tednih ne stanje ne izboljša, preidemo na močnejšo mešanico. V vsakem primeru si priskrbimo tudi ustrezno strokovno pomoč!

 

»Nemirna« depresija

Človek, ki trpi za to obliko depresije ne more biti nikoli pri miru. Je vedno v gibanju, vedno mora imeti nekaj v rokah, pa naj si bo to lase, svinčnik… karkoli. Vedno je z nečim zaposlen, vendar se nikdar ne ubada z dejanskim rezultatom dela. Nekaj površno naredi in že hiti k naslednjemu opravilu.  Vedno daje občutek utrujenosti in žalosti, vendar pa mu po glavi nenehno hodijo novi načrti in naloge, ki jih mora opraviti. To obliko depresije spremljajo tudi popolnoma fizični bolezenski znaki, kot so glavoboli, težave z očmi, tiki, trzajoče mišice ipd. Preveva ga občutek, da mu bo razneslo glavo.

Nemirno depresijo povzroča globoko trpljenje, ki se kaže v izbruhih jeze nad nepomembnimi stvarmi. Človek se bo razburil nad dejstvom, da je na pohištvu majhna udrtina, ki jo komaj zaznamo s prostim očesom, vendar pa jeza prekriva zgolj globlja čustva nezaželjenosti in strahu. Ta čustva včasih provrejo na plano v obliki palpitacij, solz in misli na samomor, da bo vsaj enkrat vsega tega konec. Človek, ki trpi za to obliko depresije se dobesedno vrže v delo, s tem pa želi zakriti globoka čustva nezadostnosti.

Nemirno depresijo lahko ublažimo ali celo pozdravimo s naslednjimi eteričnimi olji: meliso, cedrovino, sivko, rimsko kamilico, bergamotko, muškatnim oreščkom, majaronom, limono in pomarančo.

Pripravki za zdravljenje nemirne depresije:

Vedno pričnemo zdravljenje s šibko mešanico. V kolikor se stanje izboljša, preidemo na blažjo mešanico. V kolikor se stanje izboljša preidemo nazaj na šibko mešanico, če se v dveh tednih ne stanje ne izboljša, preidemo na močnejšo mešanico. V vsakem primeru si priskrbimo tudi ustrezno strokovno pomoč!

 

Letargična depresija

Veliko ljudi je že doživelo tako obliko depresije, da so želeli kar cel dan preležati v postelji z glavo pod vzglavnikom. Tak človek ne želi iti nikamor in ne želi početi nič. Vse je pretežko in vse zahteva preveč truda, tudi prižgati televizijo. Otežkočeno je tudi branje knjig in dnevnega časopisja, saj zahteva preveč koncentracije, skrb za higieno, vsakodnevne aktivnosti. Utrujenost zahteva več spanja, spanje pa prinese še večjo utrujenost tako, da se prične tvoriti začaran krog.

Letargično depresivni ljudje niso prijateljski, vsaj v trenutku bolezni ne. Ne želijo biti v družbi ljudi, ko pa prijatelji pridejo na obisk, se jih želijo znebiti. Za takim obnašanjem se skrivajo različni občutki, od globoke prizadetosti do čustvene ranjenosti.

Letargično depresijo lahko ublažimo ali celo pozdravimo z naslednjimi eteričnimi olji: grenivko, cipreso, rožmarinom, meliso, smiljem, poprovo meto, žajbljem in evkaliptusom.

Pripravki za zdravljenje letargične depresije:

Vedno pričnemo zdravljenje s šibko mešanico. V kolikor se stanje izboljša, preidemo na blažjo mešanico. V kolikor se stanje izboljša preidemo nazaj na šibko mešanico, če se v dveh tednih ne stanje ne izboljša, preidemo na močnejšo mešanico. V vsakem primeru si priskrbimo tudi ustrezno strokovno pomoč!

 

Z aromaterapijo lahko omilimo različne oblike depresije, ne moremo pa je v celoti pozdraviti. V vsakem primeru je potrebno poiskati ustrezno strokovno pomoč v okviru alopatske medicine!

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt