• Domov

Prispevki

Menopavza

Menopavzo pogosto spremlja strah pred staranjem in spremembami telesa. Vsi se namreč zavedamo, da je to obdobje hormonalnih sprememb, ki so vidne z očesom in čutene s srcem. Zavedati pa se moramo, da gremo vsi po isti poti življenja in vsi se počasi staramo. V starosti žanjemo tisto, kar smo posejali in v kolikor smo sejali dobroto in ljubezen, bomo to sedaj dobili povrnjeno.

Klimakterij ali perimenopavza je obdobje, ki lahko traja nekaj let pred zadnjo mentruacijo in nekaj let po menopavzi. Pri tem se obdobje plodnosti izteče in preide v novo obdobje, ki ga imenujemo menopavza. Menopavza dejansko pomeni trajno prenehanje menstruacije in ciklične dejavnosti jajčnikov pri ženski. V obdobju klimakterija jajčnika ustvarjata vedno manj ženskih hormonov, pojavijo se motnje menstruacijskega ciklusa, same menstruacijske krvavitve pa postanejo šibkejše, močnejše, krajše ali pa se čas krvavitve celo podaljša. Poleg motenj v menstruacijskem ciklusu se pojavljajo tudi drugi simptomi, med katere sodijo tudi oblivi vročine, nočno znojenje, vrtoglavica, nespečnost, glavobol, razbijanje srca, motnje razpoloženja ipd. Spreminja se tudi struktura kože, bolečine v kosteh in sklepih ter osteoporoza. Raziskave so pokazale, da v obdobju menopavze 25% žensk ni imelo nobenih simptomov, 70% je doživelo oblive vročine, 40% depresijo, 30% potenje, 25% slabost, 15% pa spremembe na koži in laseh.

Obdobje menopavze je potrebno vzeti kot neko novo obdobje v življenju, ki ima tudi svoje čare. Ni potrebno skrbeti za kontracepcijo, izostane predmenstrualni sondrom in hormonalne migrene, ljubezensko življenje pa postane še bolj polno. Hkrati pa se moramo zavedati, da gremo vsi po isti poti življenja in vsi se počasi staramo. V starosti žanjemo tisto, kar smo posejali in v kolikor smo sejali dobroto in ljubezen, bomo to sedaj dobili povrnjeno. Nikdar pa si ne smemo dovoliti, da to obdobje vpliva na našo samozavest in samopodobo. V kolikor pa ta postane načeta ali ko tegobe klimakterija in menopavze postanejo prehude, pa si v vsakem trenutku lahko pomagamo z eteričnimi olji. S pravo mešanico eteričnih olj, zelišč, pravilno prehrano in gibanjem lahko posledice klimakterija in kasneje tudi menopavze popolnoma odpravimo.

Eterična olja, s katerimi so lahko pomagamo v obdobju menopavze so: muškatna kadulja, geranija, jasmin, žajbelj, maroška vrtnica, bergamotka, koriander, konopljika in rdeči timijan.

Eterična olja lahko uporabljamo posamično ali pa si naredimo sinergijsko mešanico. Sinergijske mešanice lahko najdete spodaj.

 

Pripravki:

 

Vir:

  • Zdravilne skrivnosti, Klimakterij ali morda že menopavza?, http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=2432, 28.9.2011

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt