• Domov

Prispevki

Delovanje eteričnih olj na človeško telo

Zdravilni potencial eteričnih olj je enak oz. podoben potencialu rastlinskih izvlečkov, vendar pa ga širša javnost še vedno ni prepoznala v celoti. Že od antičnih časov se rastline, njihovi pripravki in izvlečki uporabljajo v zdravilne namene, njihovo kemično sestavo in delovanje pa moramo šele dodobra spoznati.

Moderni raziskovalci v okviru farmakologije so že potrdili zdravilno učinkovanje rastlin, ki se uporabljajo v domačih lekarnah naših starih babic. Zamenjala se je zgolj terminologija. Baziliko naše babice poznajo kot zdravilno rastlino, ki ščiti pred zlom, deluje na srce, njen vonj pa odžene žalost. V modernih časih pa sedaj za baziliko velja, da deluje profilaktično, tonizira živčni sistem in deluje antidepresivno. Podobno kot zdravilna zelišča tudi eterična olja delujejo zdravilno, vendar pa zaradi njihove visoke koncentriranosti in velike vsebnosti kemičnih spojin, različno delujejo na različne organe v telesu.

 

Koža

Koža pokriva zunanjo površino našega telesa in je naš največji organ v telesu. Dejansko predstavlja bariero med nami samimi in okoljem, ki nas obdaja. Ta organ je sestavljen iz vrhnjice, usnjice in podkožja, vsebuje pa tudi dlake, nohte, kožne žleze (znojnice, lojnice in dišavnice) in tudi mlečne žleze. Težave s kožo so v zadnjem času izredno pogoste in navadno odraz dogajanja v samem telesu. Najpogosteje so odraz nabiranja strupov, hormonskega neravnovesja ali težav na čustvenem področju. Kar 60% snovi, ki jih nanesemo na kožo se vanjo vpije tako, da eterična olja učinkujejo direktno na vse plasti kože. Dobro se topijo v rastlinskih oljih, alkoholu in delno tudi v vodi tako, da so primerni dodatki kozmetičnim sredstvom ter za nego in zdravljenje obolele kože.  Tako lahko z eteričnimi olji zdravimo kožne bolezni, poškodbe in glivična obolenja ter odpravljajo zajedalce.

 

Kosti, sklepi in mišičje

Kosti, sklepi in mišice redstavljajo ogrodje našemu telesu in mu služijo za premikanje. Zdrave kosti v svoji notranjosti skrivajo tudi kostni mozeg, ki tvori krvne in limfne celice. Zdrav kostni mozeg je predpogoj za zdrav imunski sistem. Kosti se med seboj povezujejo v različne vrste sklepov, prekriva pa jih mišičje, ki je prepleteno z žilami, limfnimi vodi in živci. Dobro očiščeno telo z dobro cirkulacijo je predpogoj za dober mišično-skeletni sistem. Eterična olja vstopijo v podkožje, kjer prično delovati direktno na mišičje in sklepe ter posredno tudi na kosti. Za svoje optimalno delovanje kosti, sklei in mišičje potrebujejo tako rekreacijo, kot tudi počitek. Tu pridejo v poštev eterična olja, ki sproščajo mišično tkivo (rožmarin, brin, sandalovina, bazilika, črni poper, rman), preprečujejo mišične krče (bazilika, ingver, majaron, sivka, kamilica, rman), blažijo bolečine v sklepih (evkaliptus, poprova meta, sivka, rman), sanirajo poškodbe (bazilika, evkaliptus, poprova meta, brin, rožmarin, cipresa, rman), pospešujejo tvorbo kostnega mozga (rman) in odpravljajo artritične bolečine (sivka, poprova meta, evkaliptus, brin).

 

Živčevje

Živčevje delimo na centralno (možgani, možgansko deblo in hrbtenjača) in periferno (možganski in hrbtenjačni živci) ter na somatsko in vegetativno. Živčni sistem je izredno dobro dodelano komunikacijsko omrežje, ki skrbno beleži dražljaje in pripravlja odgovore na njih. Ta sistem tesno sodeluje z endokrinimi žlezami. Raziskave so pokazale, da je tradicionalna uporaba zdravilnih zelišč in njihovih izvlečkov pravilna. Kamilica, bergamotka, sandalovina, sivka in majaron delujejo na živčni sistem sedativno, medtem ko jasmin, poprova meta, bazilika, nageljnove žbice in ylang ylang pa stimulativno. Nekatera eterična olja so tudi adaptogena, normalizirajo delovanje našega telesa.

 

Prebavila

Digestivni aparat predstavlja cev, ki poteka od ust do zadnjika. Zgrajena je iz ustne votline, žrela, požiralnika, želodca, tankega in debelega črevesa. V to, pri odraslem do 8m, dolgo cev se izlivajo izvodila prebavnih žlez. Prebavila služijo za vnos hranljivih snovi v telo. Pomembna je tako kakovost hranljivih snovi, kot tudi dobra prebava in izločanje prebavljene hrane iz telesa. V kolikor je prebava oslabljena, naše telo ne prejme zadostne količine hranljivih snovi iz hrane. Prebavila so v tem primeru močno prizadeta, v telesu pa se prično kopičiti tudi strupi. Toksini lahko prizadanejo imunski sistem telesa, živčevje in delovanje endokrinih žlez.

Uživanje eteričnih olj se ne priporoča, saj lahko tudi nanešena na kožo delujejo na prebavni sistem, vendar se v osnovi za zdravljenje prebavil ne uporabljajo pogosto. Herbalizem ima v svoji naravni "lekarni" veliko več zdravilnih zelišč, ki se uporabljajo za to. Z njimi se lahko blažijo posledice, kot so krči, bolečine, otežkočeno izločanje žolča in težave z jetri. Izredno učinkovita pa so eterična olja pri spodbujanju apetita in blaženju anoreksije, pri zaprtju in oslabljeni prebavi.

 

Obtočila

Obtočila delimo v sistem krvnih obtočil in sistem mezgovnih obtočil. Sistem krvnih obtočil obsega srce, krvne žile in kri. Kri predstavlja v našem telesu reko življenja, ki našim celicam dovaja hranljiva in odvaja metabolne odpadke. Nečista kri oslabi delovanje vseh celic in tkiv, zapacanost krvnih žil pa oteži delovanje srca ter privede do bolezni obtočil. Tu uporabljamo eterična olja, ki čistijo kri in pospešujejo prebavo.

Sistem mezgovnih obtočil je povezan z vsemi ostalimi sistemi in njihovim delovanjem. Sestavljen je iz limfnih vodov in bezgavk. Kot tak je tesno povezan predvsem z našim imunskim sistemom. Energetsko predstavlja vodni element in je podoben oceanu življenja: prehranjuje, očiščuje in varuje. Eterična olja znotraj tega sistema delujejo proti širjenju infekcij, zastajanju tekočine v telesu in zastrupljanju telesa.

 

Dihala

Brez kisika ne moremo živeti več kot le nekaj kratkih minut tako, da za dihanje lahko rečemo, da je eno od vitalnih funkcij v našem telesu. Zato naše telo potrebuje delujoč respiratorni sistem, ki ga delimo v nos, nosno votlino, obnosne votline, žrelo, grlo, sapnik in pljuča. Celicam dovaja kisik in odvaja odpadne pline. Izmenjava plinov poteka preko sluznice dihal, ki je tudi ena od dveh glavnih vstopnih točk eteričnih olj v naše telo.

Dobro delovanje dihal učinkuje tudi na dobro delovanje mezgovnih obtočil in imunskega sistema, slabo delovanje prebavil pa vpliva tudi na delovanje dihal. Infekcije nosu, žrela in pljuč so bolezni, ki jih lahko uspešno zdravimo ali vsaj lajšamo njihove posledice z eteričnimi olji. Zdravljenje ali lajšanje bolezenskih znakov navadno poteka v obliki inhalacij. Eterično olje se preko sluznice dihal absorbira v kri veliko hitreje, kot če bi ga zaužili. Eterična olja lahko delujejo kot sredstva za izkašljevanje, antispazmodično, antiseptično in balzamično.

 

Sečila

Ledvici sta dve in nas spominjata na dve plati tehtnice. Tako simbolizirata uravnavanje metabolizma vode in kislosti oz. alkalnosti v našem telesu. Ledvici odstranjujeta vročino in kislost iz naše krvi ter odstranjujeta metabolne odpadke iz našega telesa. Dobro delovanje ledvic vpliva tudi na dobro delovanje kardio-vaskularnega sistema, saj ledvice čistijo kri ter vplivajo na krvni tlak. Tu uporabljamo predvsem eterična olja, ki pospešujejo izločanje urina (brin, cedrovina, sandalovina, benzoin, janež, cipresa).

 

Spolovila

Sem spadajo moški in ženski reproduktivni organi. Zdravje spolovil je izredno pomembno za novo življenje, njihovo zdravje pa vpliva na zdravje celotnega telesa. V določenem pogledu je naše življenje niz rojstev in smrti ter po eni strani tudi prehodov iz enega življenjega obdobja v drugo. V vsakem obdobju pa moramo za seboj nekaj pustiti in se privaditi na nekaj drugega, na neko drugo možnost. Eno od teh obdobij je tudi fertilno obdobje. V tem obdobju je na samem višku naša življenjska energija, ki lahko spočne novo človeško bitje. Na življenjsko energijo vplivajo stresna stanja, motnje v delovanju endokrinih žlez, mezgovnih obtočilih ali sečilih. Pomembno vlogo tu igrajo tudi jetra, ki čistijo kri in metabolizirajo hormone. Če so jetra zapacana, lahko to posledično učinkuje tudi na delovanje spolovil.

Z eteričnimi olji lahko dobro učinkujemo na delovanje spolovil. Z njimi se lahko uravnava menstruacijske cikle, vnetja, blaži posledice menopavze in tudi vpliva na spolno slo tako pri ženskah, kot tudi pri moških.

 

Endokrine žleze

Endokrine žleze (možganski privesek, češarika, ščitnica, obščitnica, nadledvična žleza) nimajo izvodil, pač pa izločajo svoje izločke, hormone,  neposredno v kri. Vsak hormon s seboj nosi sporočila, ki so namenjena točno določenemu organu ali celici. Dejansko uravna njeno delovanje v skladu z delovanjem celotnega telesa. Na endokrine žleze direktno vplivajo tudi eterična olja, ki posledično zavirajo ali pospešujejo izločanje hormonov.

 

Imunski sistem

Imunski sistem je sistem specializiranih celic in organov, ki nadzorujejo telo in ga varujejo pred napadi od zunaj in pred podtalno dejavnostjo znotraj samega telesa. Sestavljata ga mezgovni sistem in določene krvne celice. Njegova funkcija je ohranjanje življenjske energije v telesu, njegova moč in integriteta pa sta odraz le-te. Imunost telesa lahko v celoti dojamemo šele s samim holizmom, šele takrat, ko na telo in okolje, v katerem živimo, pogledamo v celoti. Sozvočje telesa znotraj samega sebe in s svojo okolico privede do prave imunosti, do solabljenja pa lahko pride iz večih vzrokov. Praktično vsa eterična olja delujejo baktericidno ter zvišujejo raven levkocitov v krvi in posledično preprečujejo in zdravijo okužbe. Ravno zaradi teh lastnosti imajo eterična olja in rastlinski izvlečki tako dober sloves pri ljudeh. V srednjem veku so z dišavami omejevali kuge, razkuževali prostore, zdravili ipd.

 

Um

Delovanje eteričnih olj na um je eno najbolj zanimivih in hkrati najmanj razumljenih področij aromaterapije. Nobenega dvoma ni, da so že od davnih časov naprej aromatična olja uporabljali za uravnavanje čustev in različnih stanj diše. Morda je ravno zaradi tega tako pogosta uporaba dišav tudi v verskih obredih.

Dva olfaktorna živca vodita direktno v limbični sistem možganov (del možgan, ki je zadolžen za čustva in spomine) tako, da lahko vonj izzove takojšen in močan odgovor.

Raziskave, ki so jih opravili na Univerzi v Warwicku in Univerzi v Tohu, so tradicionalno uporabo aromatičnih snovi postavile v znanstven kontekst. Odkrili so, da se ljudje odzovemo na vonjave prirojeno in pridobljeno. Vonj matere nas spremlja skozi celo življenje in sodi pod prirojen odziv, medtem ko so vonjave oz mladosti, s počitnic ipd. pridobljen odziv.

Kje pa je meja med psihološkim in fiziološkim odzivom na določeno eterično olje? Razmejevanje na tak način je izredno težko. Da, ljudje smo si različni in na nas vonjave vplivajo na različne načine. Kljub vsemu pa delujejo eterična olja farmakološko in kot taka na vse ljudi podobno. Kljub vsemu pa je tu izredno močan psihološki efekt, ki pa je vezan na vsakega posameznika. Faktorji, ki vplivajo na delovanje eteričnih olj na človeka:

 • vrsta aplikacije eteričnega olja,
 • količina apliciranega eteričnega olja,
 • okoliščine v katerih je bilo eterično olje aplicirano,
 • oseba, kateri je bilo eterično olje aplicirano (spol, starost, osebnostni tip...),
 • stanje razpoloženja osebe,
 • predhodne asociacije, povezane z določenim vonjem.

 

 

Energetski nivo telesa

Vsako človeško telo ni zgolj sestavljeno iz celic, pač pa deluje tudi na višjem nivoju. Obdaja ga njemu lastno energetsko polje, le-to pa različne civilizacije, veje medicine in religije poimenujejo drugače. Indijska tradicionalna medicina jo imenuje prana, kitajska tradicionalna medicina ch’i, zahodna terminologija pa jo imenuje aura, eterično telo, astralno telo, mentalno telo ali spiritualno telo. Iz kemijskega vidika eterično olje sestavlja izredno veliko kemičnih spojin, ki imajo različne lastnosti. Iz holističnega vidika pa je se v vsakem eteričnem olju nahaja vzorec rastline, iz katere je bilo eterično olje narejeno. Tako kot človek, ima tudi rastlina energetsko polje, ki niha z rastlini lastno frekvenco. Vsaka aromatična rastlina ima takšno frekvenco in na podlagi le-te tudi zdravilno moč. Eterično olje je prevzelo frekvenco rastline, z njo pa prilagaja frekvenco človeške energije. Na podlagi tega govorimo, da nekatera eterična olja pomirjajo, spet druga poživljajo ipd.

 

Kako do nas
  • Družbena omrežja

    

  • Kontakt