• Domov

Prispevki

Holistična lepota in zdravje kože

Kaj dejansko pomeni holistično? Kje se holistično prične in kje se konča? Holistična povezava med umom in telesom je izrednega pomena tudi za zdravje kože in našo lepoto.  Kljub vsemu pa je celoten koncept uma, telesa in duha neznanstven in ne ponuja direktnih odgovorov.


Holizem ali celostni pristop sloni na dejanskem prepričanju, da majhni delčki sestavljajo celoto. Delčki se ne jemljejo kot individualne enote, pač pa se jih analizira v sozvočju celotnega organizma. Holistična medicina in kozmetika tako jemlje organe in dele telesa, čustva in okolico kot medsebojno tesno povezane dele ene celote, ki vplivajo na zdravje osebe in posledično tudi na kožo.

Kaj dejansko je lepota? To vprašanje si izredno pogosto zastavljamo, vendar nanj ne dobimo nekega konkretnega odgovora. Velikokrat si rečemo, da »imajo vsake oči svojega malarja«, vendar je to bolj trhla osnova kozmetične industrije, ki obrača bilijonske vsote denarja. More biti nekaj več, kar dejansko vodi ljudi k popolnemu izgledu. V kozmetični industriji, pa naj bodo ljudje pred ali za pultom, morajo biti definicije strogo natančne.

Lepota ima svoje korenine v biologiji in igra izredno pomembno vlogo pri privlačnosti. Vloga vseh živih bitij je dejansko reprodukcija, skrb za obstoj vrste in predvsem za obstoj čvrstih potomcev. Da bi to dosegli, morajo živa bitja poiskati najbolj vitalne in zdrave partnerje. To se najhitreje spozna skozi zunanjost.

 

Čustva in zdravje kože

Pri holističnem pristopu je osnovna in najmočnejša povezava uma in telesa. Čustveni stres ima izredno močne posledice na telo in lahko povzroči bolezen in poškodbe kože. V to se lahko prepričamo sami, saj nas v končljivih trenutkih »napadejo« akne, ekcem ali pa se pojavi luskavica. Telo preko kemičnih procesov sprošča stres, ti kemični procesi pa spremenijo delovanje telesa. Lahko povzročijo vnetne procese, ki delujejo tudi na kožo.

 

Okolje in zdravje kože

Okolje, v katerem živimo, ima prav tako kot čustva izredno močan vpliv na naše telo. Eden najbolj pomembnih pokazateljev, da to dejanskodrži, so npr. geografski učinki na populacijo. Suh ali vlažen zrak, onesnaženost okolja in vode, prisotnost elektromagnetnega sevanja ipd. vplivajo na nas in posledično tudi na našo kožo. Pričenjo se pojavljati alergije, dermatitisi ali pa zgolj »problematična« koža.

 

Osebnost in filozofija

Celotno diagnosticiranje in zdravljenje lahko zgradimo na osnovi osebnosti in individualne filozofije. Hipokratovi temperamenti in doše v ajurvedi so sistemi, ki klasificirajo osebnost in fizične tipe. Prav tako je izrednega pomena osebno prepričanje osebe. Pozitivna ali negativna naravnanost, spiritualist ali realist, politično prepričanje so nekateri faktorji, ki prav tako vplivajo na stanje kože. Pogledi na okolje, pa naj bodo z vidika praznega ali polnega kozarca, vplivajo na čustveno ravnovesje, to pa naprej na naše telo.

 

Življenjski slog, prehrana, delovne in socialne navade

Življenjski slog izredno močno vpliva na naše zdravje in posledično tudi na proces zdravljenja. Predpisano zdravljenje bo učinkovito točno toliko, kolikor bodo njegovo učinkovanje dovoljevale življenjske navade. Pomanjkanje spanca, stresno delo in prekomerno nočno življenje definitivno ne bo doprineslo pozitivnih rezultatov takrat, ko želimo vzpostaviti pravilno prebavo, cirkulacijo ali doseči razstrupljanje telesa.

Slaba prehrana uničujoče deluje na stanje kože. Prehranske vrednosti, ki jih prejmemo z uravnoteženo prehrano, pozitivno delujejo na nas. Kot celota namreč delujemo v sozvočju s tistim, kar jemo. Če gremo še korak naprej lahko tudi rečemo, da delujemo tudi v sozvočju s tem, kar delamo. Telesna vadba, zadostna količina počitka in zabave delujejo na nas poživljajoče. Ko odidemo spočiti na aktivno popoldne v naravo, dobesedno zacvetimo.

 

Sorodni članki:

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt