• Domov

Prispevki

Prehajanje rastlinskih olj skozi kožo

Koža varuje telo pred vplivi okolja ter ga hkrati tudi z njim povezuje. Telo varuje pred mehaničnimi vplivi in pred povzročitelji bolezni. Vse do začetka 20. stoletja je veljajo prepričanje, da je koža neprepusten organ, vendar je bilo to prepričanje napačno

Koža predstavlja zunanjo plast telesa. Telo ščiti pred poškodbami in okužbami, preprečuje izsušitev, pomaga vzdrževati telesno temperaturo, izloča odpadne snovi, shranjuje maščobe in izdeluje vitamin D. Ta največji organ v človeškem telesu je sestavljen iz pokožnice in usnjice, pod katero se skriva podkožje. Epidermis ali pokožnica je tanka zunanja plast kože. To je krovno tkivo ali epitel, ki ga sestavlja več slojev. Corium ali usnjica je debela plast vezivnega tkiva pod pokožnico. V njej je večina kožnih struktur in kapilare. Subcutis ali podkožje je plast maščobnega tkiva pod usnjico. Skoznjo potekajo elastična vlakna, ki pripenjajo usnjico na organe pod njo.

Naša koža je prepusten organ, ki diha s telesom. Izloča sebum, znoj, v njej so živčni končiči, s katerimi čutimo toploto, dotik ipd. Oljnat izloček ali sebum ščiti dlake in pokožnico pred izsuševanjem. Sebum lahko prehaja med celice pokožnice, medtem ko voda tja ne more. Posledično lahko po isti poti v kožo 'spravimo' tudi manjše maščobne molekule. Tako za kožo pravimo, da je polprepustna, saj nekatere snovi (maščobe) vsrka vase, nekaterih (vode) pa ne. Kljub vsemu pa je pot v naše telo izredno ozka, hitrost prehajanja snovi po tej poti pa odvisna od več dejavnikov.

 

Nasičenost maščobnih kislin

Stopnja nasičenosti maščobnih kislin vpliva na hitrost prehajanja rastlinkega olja skozi kožo. Več nenasičenih maščobnih kislin olje vsebuje, hitreje ga bo koža vsrkala.

Edina izjema je jojobino olje, ki je sestavljeno v večini iz nasičenih maščobnih kislin, vendar z lahkoto prehaja skozi pokožnico. To olje je dejansko vosek, ki je po sestavi izredno podoben sebumu.

 

Viskoznost olja

Viskoznost je dejansko lastnost tekočine, ki zavira njen tok tako, da njene počasnejše plasti zavirajo hitrejše. Vsako rastlinsko olje ima sebi lastno viskoznost. Večja je viskoznost olja, slabše bo koža to olje vsrkala, vendar obstajajo tudi izjeme.

 

Temperatura olja

Z naraščanjem temperature pada viskoznost olja. V kolikor želite, da se bo masažno ali kopalno olje hitreje vpilo v kožo, segrejte samo olje in roke.

 

Velikost molekul

Pokožnica za snovi, ki želijo vstopiti v naše telo, predstavlja izredno ozko sito. Večje molekule se bodo tako skozi to sito izredno težko prebile. Eterična olja so sestavljena iz velikih molekul, vendar pa se v vseh razmerjih lepo raztapljajo v rastlinskih oljih, ki predstavljajo nekakšno prevozno sredstvo po poti v naše telo. Ko so pomešana z rastlinskimi olji, tudi težje hlapijo in tako ostanejo dlje na naši koži.

Nekatera olja tako pospešujejo prehajanje snovi skozi našo kožo, spet druga upočasnjujejo. Od nas je torej odvisno, kaj od oljnih mešanic želimo. V masažna olja moramo torej dati takšna rastlinska olja, ki se bodo počasi vpijala v kožo, saj želimo, da bo imel maser s kožo dlje časa dober stik. Kopalna olja pa se morajo izredno hitro vpiti v kožo, saj ne želimo, da popacamo celega stanovanja, ko bomo stopili iz kopalnice. Vse vmes pa je odvisno od naše domišljije.

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt